Méltósággal segíteni, jót jól tenni

A „Jót s Jól” a Szatmári Kistérségben Egyesület a Svájci- Magyar Civil Alap pályázat keretében 2013. május 01- 2014. október 31. időszak között biztosított tanácsadás- jellegű szakmai segítségnyújtást a pszichiátriai beteg számára. A projekt időszaka alatt 50 fő pszichiátriai beteg valamint családtagjaik került bevonásra a Mátészalkai kistérség területéről.

A projekt célcsoportja olyan személyek voltak, akik valamilyen pszichiátriai problémával küzdenek, akik pszichiátriai betegségük ellenére nem részesülnek kezelésben helyi szinten; olyan családok, ahol egy vagy több személy küzd valamilyen pszichiátriai problémával és a családtagok a barátok, ismerősök, akik érzékelik és megpróbálnak segíteni a közvetlen célcsoportba tartozó személyt.

A kistérség lakosságának megközelítőleg 10%-a küzd valamilyen pszichiátriai problémával mindenféle segítség nélkül. Egyrészt nincs megfelelő szakember és elérhető szolgáltatás a lakóhelyének közelében, másrészt pedig nem ismerik fel a pszichiátriai betegség tüneteit.

A projekt keretében Géberjénben, mindenki számára jól megközelíthető helyen pszichiátriai tanácsadó iroda került kialakításra, ahol személyesen havonta kétszer 4-4 órában lehetett szakemberrel konzultálni (pszichológus, pszichiáter, szociális munkás). Kialakításra került egy honlap, ahol a nap 24 órájában lehet kérdést intézni a szakemberekhez, valamint számos - a pszichiátria kérdéskörébe tartozó – szakmai anyag is megtalálható. A szakemberek képesek voltak a hozzájuk forduló személyek részére problémáik leküzdéséhez megfelelő segítséget nyújtani, mind személyesen, mint a honlapon keresztül. A szakemberek beszámolói szerint a tanácsadásban részt vevők esetében leginkább életvezetéssel valamint párkapcsolati problémák merültek fel leginkább.

„A projekt a Svájci Hozzájáruláson keresztül a Svájci Állam társfinanszírozásával valósult meg”.

„The project is supported by a grant from Switzerland through the Swiss Contribution”.